Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Φίλε Γιάννη καλή επιτυχία.Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 εγκαινιάσθηκε στην Titanium Yiayiannos Gallery η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μαρκόπουλου, η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010, υπό τον τίτλο Ορατών τε και Αοράτων Εικονοποίησις.

Πως μπορεί κανείς να περιγράψει τα έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου; Ως ψευδαισθήσεις; Παραισθήσεις; Ή όνειρο; Οι εικόνες του πάντως δεν έχουν την ασάφεια της ψευδαίσθησης, ούτε το ρεαλισμό της παραίσθησης. Δεν είναι επίσης ακίνητες, σαν το όραμα. Είναι ρευστές σαν το όνειρο. Πράγματι, το όνειρο είναι συνάθροιση συμβόλων και μόνο στην ονειρική ζωγραφική μπορούν να συνυπάρχουν τόσα πολλά σύμβολα.

Ο Μαρκόπουλος δουλεύει με την ιδέα του παραλόγου, που γι’ αυτόν δεν σημαίνει το «λογικά απίθανο» αλλά το «ανθρωπίνως αδύνατο». Δουλεύει πάνω στην τέχνη της ψευδαίσθησης, βασιζόμενος στο γεγονός ότι η οπτική επαφή με ένα έκθεμα, συνήθως, κυριαρχεί των υπολοίπων αισθήσεων. Μερικά έργα ψευδαίσθησης βασίζονται σε γενικές υποθέσεις που κάνει το μυαλό, κατά τη διαδικασία αντίληψης.

Στους πίνακες του, ο καλλιτέχνης δουλεύει με το χρόνο να μετατίθεται στη χρονογραμμή. Οι περισσότερες χρονογραμμές, χρησιμοποιούν μια παράλογη, άτοπη γραμμική κλίμακα, όπου η μονάδα απόστασης, στα έργα τέχνης, ισούται με ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Στα δικά του έργα, η χρονική -καλλιτεχνική- κλίμακα εξαρτάται από τα γεγονότα.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ζει στο Βερολίνο. Εκεί, δημιουργεί χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα και όσα θα ανακαλυφθούν, παράγοντας σπουδαία εικόνα στο παρόν και στο μέλλον.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε στο Βερολίνο στην Hochschule der Künste (1987-1991) με καθηγητή τον K.H. Hödicke.
Ζεί στο Βερολίνο.
Από το 1991 έως το 2010 έχει πραγματοποιήσει 49 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Κένυα, τη Ρωσία, την Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σενεγάλη (House of Culture Marchwitza - Potsdam, House of Culture Spandau - Βερολίνο, Gallery Christoph Weber - Βερολίνο, Gallery Pleiades - Αθήνα, Gallery Loulou Lasard - Βερολίνο, New National Gallery of Art - Βερολίνο, Fuller Museum of Art - Ηνωμένες Πολιτείες, Gallery Dolores Sierra - Μαδρίτη, Old National Gallery - Βερολίνο, Mills Gallery at the Boston Center for the Arts - Ηνωμένες Πολιτείες, Circulo de Bellas Artes - Μαδρίτη, Kalina Moskau - Ρωσία, Neue Nationalgalerie - Βερολίνο, Galerie T40 - Düsseldorf, VHS - Schwetzingen κ.α.), έχει συμμετάσχει σε πάνω από 20 ομαδικές στην Ελλάδα, την Κορέα, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Αγγλία καθώς και σε διεθνείς art fairs όπως Art Fair 21 - Κολονία, Scope Basel - Βασιλεία, Kiaf - Σεούλ, Bousan art fair - Κορέα, ARCO - Μαδρίτη κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: