Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Constantin Brancusi






To σημερινό logo της Google είναι αφιερωμένο στον σπουδαιότερο ίσως γλύπτη του 20ου αιώνα:




Γεννήθηκε στο χωριό Χομπίτα της Ρουμανίας στις 19 Φεβρουαρίου 1876 και ήταν γιος αγρότη και σε ηλικία επτά χρονών ήταν βοσκός στα Καρπάθια Όρη.

Αρχικά έμαθε την τέχνη του ξυλουργού φτιάχνοντας εργαλεία και σκεύη και μετά έγινε λιθοξόος.
Το 1898 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βουκουρέστι, αλλά τελικά τον κέρδισε το Παρίσι όπου αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα κι έζησε ως το τέλος της ζωής του, στα 81 του χρόνια.

Ο Ροντέν, ο οποίος μάλιστα αποτέλεσε αρχική πηγή επιρροής για τον ρουμάνο γλύπτη, του πρότεινε να γίνει βοηθός του, όμως ο Μπρανκούζι  αρνήθηκε κι ακολούθησε το δικό του δρόμο λέγοντας πως:

«Δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα κάτω από τα μεγάλα δέντρα».
Ακολούθησε μιά πορεία αναζήτησης της απλής φόρμας μέσα από την αφαίρεση, καταλήγοντας έτσι σήμερα να θεωρείται ένας σύγχρονος κλασικός.
Ο Μπρανκούζι δημιούργησε σειρές γλυπτών με αγαπημένο του θέμα την πτήση των πουλιών και την κίνησή τους στον χώρο.

Ο Κονσταντίν Μπρανκούζι, δεν γνώρισε παρά μία πατρίδα: τη Γη.

Η γη κι ο ουρανός, η φύση ολάκερη τον ώθησαν να κάνει τη γλυπτική του, να ζωντανέψει εικόνες και μέρη μιας σοφής πλάσης μέσα στο ατελιέ του, να ενσωματώσει τα πολυποίκιλλα σχήματα του περιβάλλοντος κόσμου στο θαυμαστό του δημιουργικό εργαστήρι. «Το νεογέννητο», «το πουλί», «το ψάρι», «το φιλί»....
Ο Μπρανκούζι επανήλθε συχνά στα ίδια αγαπημένα του θέματα ψάχνοντας κάθε φορά να τα τελειοποιήσει. Οι κόκορές του για παράδειγμα, υπάρχουν σε ξύλο, γύψο και χαλκό, αλλά δεν είναι ποτέ οι ίδιοι αφού τους μεταποιεί ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιεί κάθε φορά.

Μιά ιστορία είναι γνωστή που τον βοήθησε να γίνει και περισσότερο διάσημος:

Ο φωτογράφος Έντουαρντ Στάιχεν αγόρασε ένα από αυτά τα έργα το 1926 και προσπάθησε να το μεταφέρει στις ΗΠΑ. Όμως, οι υπάλληλοι του τελωνείου δεν δέχτηκαν το πουλί ως έργο τέχνης και επέβαλαν υψηλούς δασμούς (40% επί της αξίας του) για την εισαγωγή του ως βιομηχανικό προϊόν.

Ο Μπρανκούζι, αγανακτισμένος και με τη βοήθεια των φίλων του στην Αμερική, αντέκρουσε την απόφαση του τελωνείου και ενήγαγε το Αμερικανικό Δημόσιο.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τα πρακτικά της δίκης:

 – «Μοιάζει για πουλί κατά τη γνώμη σας;», ρωτάει ο δικαστής, δείχνοντας το επίμαχο γλυπτό του Μπρανκούζι, «Πουλί στο διάστημα».
– «Όχι, δεν μοιάζει. Αλλά ο καλλιτέχνης το ονομάζει "πουλί"», απαντά ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης.
– «Αν το δείτε στο δρόμο, θα το αποκαλέσετε "πουλί";».
– «Όχι, κύριε δικαστά».
– «Αν βρεθείτε στο δάσος θα το πυροβολήσετε;».
– «Όχι, κύριε».
– «Κι όμως, το θεωρείτε έργο τέχνης. Γιατί;».
– «Από τεχνικής πλευράς, έχει σχήμα και εμφάνιση. Είναι ένα έργο τρισδιάστατο, δημιουργημένο από έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη. Είναι αρμονικά φιλοτεχνημένο και σου εμπνέει αισθητική ομορφιά. Εξάλλου γι' αυτό και το αγόρασα. Ο κύριος Μπρανκούζι προσπαθεί να εκφράσει εδώ μια λεπτή ιδέα: το πέταγμα ενός πουλιού στο κενό».

Ο Μπρανκούζι κέρδισε τη δίκη και μαζί την διασημότητα.

Τα έργα του βρήκαν θερμή ανταπόκριση από τους συλλέκτες στις ΗΠΑ, όταν στην Ευρώπη η κριτική ήταν αυστηρή μαζί του. Οι εκθέσεις με έργα του διαδεχόταν η μία την άλλη.

Ο Κονσταντίν Μπρανκούζι απέκτησε το 1952 τη γαλλική υπηκοότητα και πέντε χρόνια αργότερα στις 16 Μαρτίου 1957 απεβίωσε

Άφησε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού ως κληρονομιά  περισσότερα από 80 γλυπτά, με τον όρο να μεταφερθεί ολόκληρο το εργαστήριό του στο μουσείο, διατηρώντας την αρχική του μορφή.

Σήμερα βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο του Κέντρου Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι. Συλλογές με έργα του  βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας αλλά και το Εθνικό Μουσείο του Βουκουρεστίου.

Δύο από τα έργα του  "Madame L.R "




και  "Bird in space"  




συγκαταλέγονται στα 10 ακριβότερα του κόσμου με τιμή  37.2  και 27.5  εκατ. $ αντίστοιαχα

Το πόσο σημαντικός είναι το δείχνει και το ότι  εκεί είναι  και δύο έργα  του Pablo Picasso τα οποία είναι σε χαμληλότερες θέσεις αναλογικά στην σειρά .
http://tipart.blogspot.com/2009/03/top-10-most-expensive-sculptures.html

1 σχόλιο:

Fotis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.