Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Freddie Mercury 'I won't be a rockstar, I'll be a legend'

You left so early...

Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στην Zanzibar της Τανζανίας, στην ανατολική Αφρική. Το πραγματικό του όνομα ήταν Farookh Bulsara. Σαν παιδί ήταν πολύ δραστήριος. Μάθαινε πιάνο, συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις, στην εκκλησιαστική χορωδία, καθώς και σε διάφορα αθλήματα, μάλιστα διακρίθηκε στο ping-pong στο σχολείο του. Στον τόπο καταγωγής του, ο Farookh, έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα, τους Hectics (1958 - 1962). Οι συμμαθητές του άρχισαν από τότε να τον φωνάζουν Freddie, όνομα που υιοθέτησαν και οι γονείς του.


Το 1964, η οικογένειά του μετακόμισε στο Λονδίνο λόγω των πολιτικών διαταραχών στο νησί. Λέγεται πως αυτό είχε να κάνει και με τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Ήταν Ζωροαστριστές.
Το 1966, γράφτηκε στο Ealing College of Art για να σπουδάσει γραφικές τέχνες.
Εκεί γνώρισε τον Tim Staffell (συμμαθητής του στην Σχολή), ο οποίος και του σύστησε τους Smile. Οι Smile ήταν ένα από τα μουσικά συγκροτήματα του κολεγίου Imperial, και το αποτελούσαν εκτός από τον Tim Staffell στο μπάσο, ο Brian May στην κιθάρα και ο Roger Taylor στα ντραμς.


Ο Freddie προσπαθούσε να πείσει τους Smile πως τους έλειπε η βασική φωνή και πως στην σκηνή έπρεπε να κάνουν κάτι για να ξεχωρίζουν. Τους έδινε συνεχώς συμβουλές και ιδέες, αλλά δεν κατάφερε να τους πείσει να γίνει μέλος του συγκροτήματος.
Μόλις πήρε το δίπλωμα του στις γραφικές τέχνες και το σχέδιο έγινε μέλος ενός συγκροτήματος που λεγόταν Ibex (αγριοκάτσικο), (Αύγουστος 1969 – Οκτώβριος 1969) . Ο Freddie θεώρησε πως το όνομα έπρεπε να αλλάξει και έτσι οι Ibex έγιναν Wreckage (Οκτώβριος 1969 - Νοέμβριος 1969).
Οι Smile επιχείρησαν να κυκλοφορήσουν ένα single στην Αμερική (Earth) αλλά μετά την παταγώδη αποτυχία του, ο Tim απογοητεύτηκε και άφησε τους Smile. Σε μια
συνέντευξη του, ο ίδιος δηλώνει πως δεν μετανιώνει για αυτό, διότι αν παρέμενε στο συγκρότημα, δεν θα δημιουργούνταν ποτέ οι Queen.
Ο Freddie συμμετείχε και σε ακόμα ένα συγκρότημα, τους Sour Milk Sea (Φεβρουάριος 1970 – Άνοιξη 1970).


Τελικά, o Freddie ενώθηκε με τους Brian May και Roger Taylor και άλλαξε το όνομα του συγκροτήματος σε Queen. Μετά από τρεις προσωρινούς μπασίστες, κατέληξαν στον John Deacon. Τότε άλλαξε και το όνομα του σε Mercury. Αυτό ήταν μέρος της προσπάθειάς του να ξεφύγει από το παρελθόν του και να μετατραπεί στον σταρ που όλοι γνωρίζουμε.
Ο Freddie λόγω του επιδεικτικού στιλ του και της αδιαμφισβήτητα υπέροχης φωνής του, κατάφερε να είναι ο frontman του συγκροτήματος. Δεν έγραφε τραγούδια πάνω σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Το ρεπερτόριο του περιλάμβανε rock, operatic rock, progressive rock, heavy metal, όπερα, βαλς, vaudeville, κ.λ.π. Έπαιζε πιάνο, κιθάρα, πλήκτρα και συνθεσάιζερ.


Εκτός από βασικός τραγουδιστής των Queen, ο Freddie κυκλοφόρησε το 1985 το πρώτο του σόλο άλμπουμ, Mr Bad Guy το οποίο έφτασε το νούμερο 6 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1988, έκανε ένα ντουέτο με την σοπράνο Montserrat Caballe.
Ο Freddie κρατούσε την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ποτέ δεν δήλωσε επίσημα πως ήταν bisexual. Είχε σχέση με την Mary Austin με την οποία και συζούσε για 6 χρόνια. Η σχέση τους πήρε άλλον χαρακτήρα και η αγάπη που τους έδενε συμβιβάστηκε στην καινούρια πραγματικότητα.



Αργότερα στην ζωή του, διαγνώστηκε ότι έπασχε από τον ιό του AIDS, αλλά δεν το είπε σε κανέναν άλλο, εκτός βέβαια από την οικογένεια του, τους πολύ στενούς φίλους του και τα μέλη του συγκροτήματος. Η βρογχική πνευμονία, από την οποία έπασχε, σε συνδυασμό με το AIDS έκαναν τον Freddie να χάσει τη μάχη με το θάνατο, αρκετά νέος. Στις 24 Νοεμβρίου του 1991, στις επτά το απόγευμα περίπου, στο σπίτι του, Logan Place, στο Λονδίνο, άφησε την τελευταία του πνοή ο πολυτάλαντος συνθέτης, μουσικός και τραγουδιστής.


Mία μέρα πριν το θάνατο του ο Freddie είχε ανακοινώσει και δημόσια ότι έπασχε από τον ιό του AIDS. Ζήτησε από τους γιατρούς και τον υπόλοιπο κόσμο να ενωθούν μαζί του στον αγώνα ενάντια στην τρομερή ασθένεια.
Ο Freddie Mercury αποτεφρώθηκε και υπάρχουν δύο υποθέσεις, μη εξακριβωμένες, για την κατάληξη της τέφρας του. Άλλοι υποστηρίζουν πως σκορπίστηκε στον αέρα, αλλά λέγεται και πως είναι στα χέρια των γονιών του.
Κάποια από το πιο γνωστά τραγούδια του Freddie Mercury: Seven Seas Of Rhye, Killer Queen, Death On Two Legs, Love Of My Life, Bohemian Rhapsody, Somebody To Love, We Are The Champions, Get Down Make Love, Jealousy, Play The Game, Crazy Little Thing Called Love, Life Is Real (Song For Lennon), It's a Hard Life, Is This The World We Created? (with Brian), Friends Will Be Friends (with John), Princes Of The Universe, Made In Heaven.





Δεν υπάρχουν σχόλια: